SMART_watch nemzetközi projektjének keretében sajtótájékoztatót tartott az INNOVA

Az ügynökség munkatársai és több a térséghez kapcsolódó jelentős szervezet képviselői épp a közelmúltban, 2019. március 27-29. között vettek részt egy három napos tanulmányi kirándulásokkal egybekötött partnerségi együttműködést és hálózatosodást segítő találkozón az ausztriai Kapfenbergben. A rendezvény célja volt, hogy a részvevők személyesen is megismerkedhessenek a projekt eddig elért eredményeivel és a partnerség által kínált lehetőségekkel. Ezután a résztvevők tanulmányi kirándulás keretében a régió jelentős szereplőinek működésébe nyertek betekintést.

A rendezvény fő célcsoportja az un. regionális megfigyelőközpontok képviselői voltak. A konzorcium a projektben végrehajtott eddigi feladatai során felmérte a partner régiókban tevékenykedő potenciális regionális megfigyelőközpontokat.

Mi is az a regionális megfigyelőközpont?

Olyan szervezet, mely az innovációs ökoszisztémában az üzleti teljesítmény szempontjából kimagasló jelentőségű szolgáltatásokat nyújt, olyan kulcságazati szereplőkről beszélhetünk a szerepkörben Közép-Európa szerte, mint: üzleti tevékenységet támogató szervezetek, regionális és helyi hatóságok, K+F szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek, vállalkozások, klaszterek.

A projekt jelentős hozzáadott értéket képvisel, hiszen az eddigiek során elkészítésre került egy kompetencia térkép, mely egy online benchmarking eszköz a regionális megfigyelőközpontok számára, amely lehetővé teszi, hogy a végfelhasználók igényeit figyelemmel kövessék, valamint szolgáltatásaikat népszerűsítsék.

A projekt egyik fő célja a hálózatépítés, hiszen a regionális megfigyelőközpontok együttműködése, a tudás megosztása lehetővé teszi Európai Unió szerte az különböző, elérhető szolgáltatások összekapcsolását.

A SMART_watch projekt ösztönzi az intelligens szakosodást az Európai Unió régióiban és támogatja a Regionális Innovációs Stratégiák kulcsszereplőit. Felméri a KKV-k szükségleteit, támogatja a regionális megfigyelőközpontokat és mindezek által ösztönzi az európai gazdaság, valamint a régiók innovációs potenciáljának és versenyképességének fejlődését.

A projekt az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.