Állapotüzenet

Pályázható

Horizon Díj – Járványügyi, korai előrejelző rendszer fejlesztése vektor-kórokozók által terjesztett betegségek vonatkozásában

Összefoglaló:

A díj keretében olyan korai előrejelző rendszer fejlesztését értékelik, amely a vektor-kórokozók által terjesztett betegségek járványainak a megelőzését segíti a H2020 Participant Portal-on meghirdetett feltételek mentén.

Célok:

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az olyan kórokozó-átvivők által terjesztett betegségek, mint a malária, a Zika-láz, a dengue láz vagy a sárgaláz évente több mint 1 millió ember halálát okozzák világszerte. A vektorok olyan élő szervezetek, amelyek fertőző betegségeket képesek emberekről vagy állatokról emberekre átvinni. Az ilyen vektorok által terjesztett betegségek globális fenyegetést jelentenek közegészségügyi szempontból, és messze ható gazdasági és társadalmi hatásuk lehet. Az éghajlati és környezeti jelenségek hozzájárulnak ezeknek a betegségeknek az elterjedéséhez. Az olyan változók, mint a csapadék, a hőmérséklet és a páratartalom jelentősen befolyásolják a szúnyogok és más kórokozó-átvivők számát és túlélési arányát.

A Fenntartható Fejlődési Ütemterv 2030 összhangban a 3. számú céllal, az „Egészséges élet és jóllét biztosítása mindenki számára bármely életkorban”, célul tűzte ki többek között a malária és az elhanyagolt trópusi betegségek járványainak felszámolását. Ezzel összefüggésben valamennyi ország, különösen a fejlődő országok kapacitásainak a megerősítésére van szükség, a korai előrejelzés, a kockázatcsökkentés, valamint a nemzeti és globális egészségügyi kockázatok kezelése terén.

A Föld megfigyelési területe változik az űrben, a levegőben és a földfelszínen telepített, illetve az állampolgári obszervatóriumok által generált adatok egyre növekvő mennyiségének a hatására. E terület big data állományainak a hatékony kezelése kiemelkedő jelentőségű bármely olyan rendszer korai előrejelzési képességeinek a fejlesztése szempontjából, amely a kórokozó-átvivők által terjesztett betegségekből kialakult járványok mérséklésére irányul. Az összes rendelkezésre álló adat kombinálásában rejlő lehetőség kiaknázása még várat magára, ezért innovatív megoldásokra van szükség a rendszer szélesebb körű alkalmazásának a biztosításához. Az ilyen innovatív megoldások nem csak a kórokozó-átvivők által terjesztett járványok kitöréseire való felkészültséget és a válaszlépéseket támogatják, hanem hozzájárulnak a környezeti és éghajlati egészségügyi kockázatok területén egy digitális piactér létrejöttéhez is.

Olyan skálázható, megbízható és költséghatékony korai előrejelző rendszer prototípusának a kialakítását szükséges megvalósítani, amely képes a kórokozó-átvivők által terjesztett betegségek előrejelzésére és nyomon követésére annak érdekében, hogy a járványok kitörésének megelőzésével csökkenthető legyen azok helyi, regionális és globális léptékű hatása.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: Epidemics-EICPrize-2020
Státusz: nyitott
Határidő: 2020.09.01.
Keretösszeg: 5 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő 
Támogatási intenzitás: 100% 

Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)

Konzorciumi előírás:

Nem releváns.

 

Dokumentáció

Kategória: 
Nemzetközi