A Magyar Tudomány Ünnepe - 2018

Kimagasló vállalkozások

A hagyományokhoz híven az Észak-Alföldi Innovációs Díjak átadása következett.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három díjazottja az Electromega Kft., a FreeFrom Hungary Kft. és a Smart Food Inno Kutatás-fejlesztési Kft.

Az Electromega Kft. elektromos meghajtású nehézteher gépjárművekhez fejlesztett ki olyan komplex hajtásláncot, ami a technika állása szerint egyedi, újszerű és széles körben használható, több mintaoltalommal és szabadalmi bejegyzéssel védett. A hajtásláncot hulladékszállító- és gyűjtő járművekbe szerelték be, amit több hazai és több nemzetközi hulladékgazdálkodó szervezet próbált ki. A díjat Bartha István kutatásfejlesztő, feltaláló vette át Gergely Pál az MTA DAB elnöke, Miklóssy Ferenc a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vámosi Gábor az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetőjétől.

A FreeFrom Hungary Kft. 2017-ben átvette a Glulu’s FreeFrom termékcsalád gyártását, fejlesztését és forgalmazását a Glulu Pékmanufaktúra Kft-től. A Glulu's FreeFrom mentes termékei válogatott, minőségi alapanyagokból készülnek, tartósítószer hozzáadása nélkül. Mára már minden szárazáru termékük glutén-, laktóz-, tejfehérje-, szója-, mogyoró- és tojásmentesek, ezért a lisztérzékenyek, cukorbetegek, a tejtermékekre érzékenyek mellett az IR és FODMAP diétát tartó, valamint vegán konyhát kedvelők is találnak biztonsággal fogyasztható termékeket. Céljuk, hogy a nemzetközi piacokat is meghódítsák egyedülálló termékeikkel. A díjat Göblyös Béla tulajdonos vette át.

A Smart Food (Okos Élelmiszer) K+F+I vállalati program keretében olyan alapvető élelmiszer-brandek jöttek létre, amelynek tagjai jól körülírható, különböző élettani és/vagy egészségügyi előnyre igényt tartó fogyasztói csoportokat céloznak meg. Az élettani-egészségügyi előnyök nagy többségét a cégcsoport igényes tudományos elrendezésű, humánklinikai vizsgálatokkal igazolta. A díjat Szakács Nóra az Okos Élelmiszerek Kft. projekt- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója vette át. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Weld-Impex Termelő és Kereskedelmi Kft.-t díjazta.

A Weld-Impex Termelő és Kereskedelmi Kft. több mint 40 éves múltra visszatekintő szellemi és technikai bázisának tapasztalatait felhasználva, folyamatos fejlődés/fejlesztés mellett végzi tevékenységét. A társaság célja, olyan magas minőségű és műszaki színvonalú hegesztés- és vágástechnológiai eszközök gyártása és értékesítése, melyek versenyképes áron elérhetőek és megfelelnek a mindenkori minőségi, munkabiztonsági és környezetvédelmi előírásoknak, ezzel együtt a folyamatosan változó világpiaci igényeknek. Ennek érdekében a Weld-Impex Kft-nél folyamatos a műszaki és technológiai és a szellemi tőke fejlesztése. Jelen oklevéllel elismerésünket és megbecsülésünket kívánjuk kifejezni a Weld-Impex Kft. által képviselt példamutató vállalkozói szemléletért és vezetői szellemiségért. A díjat Csontos Lajos ügyvezető igazgató vette át Gergely Pál az MTA DAB elnöke, Sziráki András a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vámosi Gábor INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetőjétől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját a „Pro-Team” Nonprofit Kft. nyerte el.

A „Pro-Team” Nonprofit Kft. a vendéglátásban elterjedt, a korszerű táplálkozás követelményeit szem előtt tartó, sous vide technológiára épülő húsfeldolgozó üzemet nyitott. A sous vide technológia a hőálló, légmentesen lezárt műanyagzacskók gasztronómiai felhasználásának az ötlete. Az innováció tárgya a már létező sous vide technológia alapján, a piacot kiszolgálni képes manufakturális üzemi körülmény megtervezése, létrehozása és abban kereskedelmi mennyiségű termék előállítása. A közel 30 féle előállításra kerülő termék kiszolgálja a magas igényű vendéglátás követelményeit. A díjat Varga Péter ügyvezető vette át Gergely Pál az MTA DAB elnöke, Urbán Lajos a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Vámosi Gábor INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetőjétől.

A 2018. évi rendezvénysorozat hatékony segítséget kíván nyújtani többek között annak az aktuális kérdésnek a megválaszolásához, hogy milyen módon megy végbe a technológiai fejlesztések szétterülésének folyamata hazánkban és a nemzetközi környezetben. A tudományünnep másik kiemelt célja a tudomány kommunikációs tevékenységének vizsgálata, a nemzetközi-magyar és a külhoni-magyar kutatások (kutatócsoportok) jó példáinak bemutatása, az együttműködések erősítése.

Kiemelt témakörök

 • példaképek – magyar kutatáshoz köthető felfedezések, melyek ismertséget és elismerést szereztek a világban;
 • a szélsőséges légköri jelenségek hatásai a vízkörforgalomra és a vízminőségre;
 • digitális eszközök az oktatásban;
 • önvezérelt járművek, gyártástechnológia, mesterséges intelligencia;
 • a hálózatok szerepe és hatása a mindennapi életben valamint a tudományban;
 • metagenomikai kutatási eredmények és kihívások;
 • hungarikumok a magyar tudományban;
 • a Tudomány és Parlament című rendezvény keretében az MTA feladatvállalása a magyar közoktatásban;
 • a Nők a tudományban című rendezvény tematikája: Nők a tudományos pályán – lehetőségek és nehézségek;
 • a Diákok az Akadémián című rendezvényen a fiatalok érdeklődésének felkeltése a különböző tudományterületek iránt;
 • kapcsolódás a Mátyás király- és a Semmelweis-emlékévhez