A kohéziós politika támogatása energetikai területen – az S3 (Smart Specialisation) mint eszköz az innovációs képesség fejlesztéséhez az EU13 országaiban

A workshop célközönségét az EU13-ból (BG, CZ, CY, EE, HR, HU, LV, LT, PL, SK, SI, MT, RO) érkező szakértők alkották. Az esemény célja azoknak a kormányzati intézkedéseknek a támogatása az EU13-ban (a jelenlegi és a 2021–2027-es EU-s forrásokra vonatkozóan), amelyek fenntartható és innovatív energetikai megoldásokat eredményeznek, illetve további cél, hogy az EU13 jobban bekapcsolódjon az energetikai S3 platform tevékenységébe. Az eseményen részt vettek az INNOVA munkatársai is, ahol az első napon a Stairway to Excellence (S2E), illetve a Smart Specialisation Platform on Energy (S3PEnergy) projektek részleteit ismerhették meg a részvevők. A JRC munkatársainak előadásában, Nida OZBOLAT, Isabelle SEIGNEUR és Fernando MÉRIDA-MARTÍN ismertette a projektek megvalósításához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. A jelenlévők a nap második részében két csoportra oszlottak és közös csoportmunka keretében olyan kérdéseket vitattak meg, mint;

  • Hogyan növeljük az együttműködést a kutatás és innováció között, illetve az energiapolitikák között?
  • Mennyire aktív az adott ország/régió olyan nemzetközi környezetben, ahol a globális értékláncokhoz való csatlakozáshoz szükséges kompetenciákat megszerezheti?
  • Melyek az ország/régió főbb gyengepontjai az EU energetika területén realizálódó kutatás és innovációval (KIC, H2020, Interreg, S3 tematikus platformok, COSME…) kapcsolatban?

A kooperatív csoportmunkának köszönhetően rendkívül hasznos és érdekes információcsere zajlott a résztvevők között. A rendezvény során megvitatásra kerültek, hogy az az egyes országok/régiók milyen nehézségekkel küzdenek, melyek a közös problémáik és milyen potenciális megoldások állhatnak rendelkezésükre.

A második napon a jó gyakorlatok megosztásáé volt a főszerep. Különösen nagy öröm volt az INNOVA számára, hogy szervezetünk SMART_watch projektjének egyik potenciális regionális megfigyelőközpontjának képviselője, Črtomir KURNIK, a szlovéniai Gorenjska régió helyi energiaügynökségének munkatársa (LEAG), is előadást tartott az alábbi témában: „Energiaügyi kezdeményezések végrehajtása, pénzügyi eszközökön keresztül”.

A jó gyakorlatok megosztása és jövőbeni perspektívák megvitatása után a résztvevők egy záró ülés keretében értékelték az elhangzottakat.

A rendezvénynek köszönhetően az INNOVA munkatársainak lehetőségük nyílt személyesen is megismerkedni az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkatársaival. Utóbbi szervezet a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia végrehajtásának és ellenőrzésének legfőbb szerve, így a jövőben célunk, hogy ezen együttműködésnek köszönhetően még inkább be tudjuk vonni a Hivatalt a SMART_watch projekt megvalósításának folyamatába is.

További információ megtalálható az alábbi linken:
http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/-/learning-lab-on-supporting-the-effective-uptake-of-cohesion-policy-funds-in-energy-s3-as-a-tool-to-enhance-innovation-capabilities-in-eu13?inheritRedirect=true

Galéria