Csökkenhet a vállalkozókat sújtó adminisztráció a megyében

A Hajdú-Bihar megyében működő kis- és középvállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentése a célja annak a nemzetközi projektnek, amelybe a megyei önkormányzat is bekapcsolódott hat országgal közösen. A program része az elektronikus ügyintézés erősítése, végső soron pedig a vállalkozások növekedésének és fejlesztésének támogatása, valamint a versenyképességük javítása.

A vállalkozások indítása és működtetése szempontjából a jelentős mértékű bürokrácia és az adminisztratív terhek jelentik az egyik legnagyobb kihívást. Ezek csökkentése a célja az Európai Unió Interreg Európa Programja által finanszírozott „PURE COSMOS – Közintézmények szerepe a kkv-k versenyképességének növelésében” című nemzetközi pályázatának, amelyben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is részt vesz. 

 

A program a 25 és 40 év közötti vállalkozók körét célozza, elsősorban nekik kínál jelentős csökkenést az adminisztrációban, például az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek bővítésével. A 2016 és 2021 között zajló projekt első szakaszában megyei szintű regionális akciótervet dolgoznak ki, támaszkodva a résztvevő partnerországok (Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Görögország, Cseh Köztársaság, Spanyolország) tapasztalataira is. A második fázisban az akcióterv megvalósítása és nyomon követése történik. 

 

A projekt során a megyei önkormányzat munkatársai a nemzetközi partnerekkel közösen áttekintik, hol milyen jó gyakorlatokkal rendelkeznek már ezen a téren, és mit érdemes tőlük átvenni. Ennek érdekében szakmai tanulmányutakat is szerveznek majd.  

 

-A közigazgatási bürokrácia és a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentését várjuk a programtól, melynek része olyan korszerű szolgáltatások fejlesztése is, mint például elektronikus fizetési eszközök, egyablakos rendszer (One stop shop), digitális megközelítési (digital by default) modell, valamint digitális készségelsajátítás bevezetése. A projekt célja hatékony irányítási rendszerek kialakítása info-kommunikációs technológián alapuló adminisztratív megoldásokon keresztül. Áttekintjük a regionális jogi környezetet, valamint igyekszünk egyszerűsíteni és gyorsítani a megyei önkormányzat üzleti felhívásait - mondta Tuska-Mátrai Melinda, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi csoportjának vezetője. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is mutatott be jó gyakorlatokat, így többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerét vizsgálhatták meg részletesen a szakértők, a Katalány Kormány érdeklődik a Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság munkatársa által bemutatott Kormányablakok iránt, a Szász-Anhalti Fejlesztési Bank pedig a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hitelértékelési és -megfigyelő elektronikus rendszerét tanulmányozta.

A projekt során szakértői véleményezés készül a bürokrácia jelenlegi helyzetéről Hajdú-Bihar megyében. Az adminisztrációs terhek csökkentésére pedig nemcsak megyei, hanem regionális akciótervet is kidolgoznak.