BioMob - lezárult projekt

A BioMob projekt átfogó célja a regionális biomassza potenciál és ahhoz kapcsolódó kutatási kapacitás felmérésén alapuló fejlesztési irányvonalak meghatározása.

Projekt rövid neve: BioMob

Projekt hosszú neve: Biomass Mobilization

Melyik támogatási programon belül: FP7 Regions of Knowledge (FP7-REGIONS-2009-1)

Projekt költségvetés: 1 108 432 € (teljes költségvetés) 51 840 € (INNOVA költségvetése)

Projekt időtartama (kezdete, és vége):2009.november- 2011.november

Projekt rövid leírása:

A BioMob projekt átfogó célja volt, hogy a 4 partnerrégió (Észak-Alföld (HU); Ruse Régió (BG); Shannon Régió (IRL), Midtjylland (DK)) biomassza potenciáljának és kutatási kapacitásinak felmérését követően meghatározzuk azokat a területeket, amelyben az adott régió fejlődhet, ahol csökkentheti fosszilis energia felhasználását és olyan tevékenységeket dolgozzon ki, mely elősegíti az adott régió fenntartható energiatermelését és felhasználását (WP1). A felmérést követően azonosításra kerültek a nemzetközi jó gyakorlatok a partnerségen kívül és belül is (WP2). A meghatározott fejlődési pontok és jó gyakorlatok alapján mind a 4 régió regionális akciótervet dolgozott ki (WP3).  Régiónk regionális akcióterve a Helyi erőforrásokra alapozott térségfejlesztésre helyezte a hangsúlyt, mely 3 fő területet azonosít:

1. Energiahatékonyság növelése lakóházaknál és intézményeknél

2. Energiaültetvények telepítése

3. Helyi fűtés-korszerűsítések

A Regionális Akcióterv kifejezetten önkormányzatok számára készült. A dán partnerek koordinálásával a négy partnerrégió regionális akcióterve alapján, közös akcióterv készült. A projekt eredményei és az akciótervek főbb pontjait figyelembe véve minden régió üzletfejlesztés tervet készített egy adott vállalkozás vagy régió részére. A magyar partnerek egy adott önkormányzat példáján keresztül vezette le akciótervének megvalósíthatóságát. A partnerek közös erőfeszítésének köszönhetően egy adott város/önkormányzat energiamérlegének és energiahatékonyságnak meghatározására szolgáló szoftver is létrejött. (WP4). A fenntarthatóságot szem előtt tartva külön munkacsomag foglalkozott a jövőbeni partnerség és együttműködés lehetőségivel (WP5). A projekt során számos szakmai elemzés és publikáció született mely elérhető a projekt honlapján.

Az INNOVA vezető szerepet töltött be a WP1 keretében megvalósuló átfogó elemzés, a Regionális Akcióterv (WP3), valamint a WP5-ben elkészült, fenntarthatóságot feltérképező tanulmány elkészítésében.

Projekt honlap: www.biomob.eu